PENGENALAN:
Sarapan pagi atau makan pagi atau dikenali
juga sebagai ‘Breakfast’ adalah pengambilan makanan yang penting untuk seseorang.
Sarapan pagi bermaksud individu yangmengambil makan pagi di pagi hari yang
bermula pada jam 6.30 pagi sehingga jam 10.30 pagi. Sarapan pagi biasanya terdapat
di Hotel, Restoren atau kedai makan, mahupun di Sekolah.
Kebiasaanya
di Hotel, sarapan pagi bermula pada jam 6.30 pagi sehingga jam 10.30 pagi. Di
Hotel sarapan pagi dihidangkan secara ‘buffet’ mengikut menu yang disediakan dan
bayaran yang ditetapkan mengikut harga buffet untuk seorang makan ( 1 pax).
Contohnya seorang pelanggan dikenakan bayaran sebanyak RM 25.00 untuk hidangan
buffet dimana pelanggan boleh makan pelbagai makanan/minuman yang ada di meja
buffet, Selain itu, sarapan pagi juga dihidangkan secara ala’carte iaitu makanan
yang dipesan dari pelanggan yang mengikut menu dan harga tetap dari menu yang
diberikan.Sarapan yang dihidangkan secara ‘buffet’ selalunya dihidang dalam Local Breakfast seperti nasi lemak, nasi
goreng, mee/bihun/kueyteowgoreng, bubur yang disertakan bersama
condiment(bahan-bahan) dan sup dan lain-lain lagi. Bagi ala ‘carte pula
selalunya dihidang dalam American Breakfast
ataupun Local Breakfast. Local
breakfast merangkumi menu sarapan seperti (malay, Indian, Chinese). American
Breakfast seperti Sandwich, omelette, sosej, telur separuh masak, baked bean, roti dan lain-lain lagi.
Bagi di Restoren atau kedai makan mahupun
sekolah, sarapan pagi ini juga dihidangkan secara buffet mengikut menu yang
ditetapkan dengan harga yang berpatutan untuk pelanggan. Disamping itu, ada
juga sarapan pagi yang dihidang secara ala’carte. Sarapan pagi bermula pada jam
6.30 pagi sehingga 10.00 pagi.
KEBAIKKAN SARAPAN PAGI:
Sarapan
pagi sering kali kita dengar banyak kebaikkan yang melibatkan setiap individu
yang mengambilnya. Sarapan pagi ini penting untuk setiap individu, ia melibatkan
harian kita yang kita tempuhi setiap hari. Antara kebaikan yang kita perolehi seperti:
·
Sarapan pagi dapat memberi tenaga kepada diri kita.
·
Dapat mempertahankan ketahanan tubuh badan kepada setiap
individu.
·
Kita dapat meningkatkan konsentrasi (tumpuan) pada sesuatu
aktiviti yang
dijalankan setiap pagi.
·
Kita juga dapat meningkatkan kemampuan otak dan kecerdasan
otak untuk
berfikir terutama untuk anak-anak yang
masih belajar mahupun kepada
individu yang bekerja.
·
Bersikap positif
·
Kehidupan lebih teratur dan tersusun
KEBURUKKAN TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI:
Keburukkan
terhadap individu yang tidak mengambil sarapan pagi antaranya adalah seperti:
·
Individu akan berasa lemah badan/mengantuk di pagi hari
·
Tidak semangat untuk melakukan aktiviti yang ada
·
Cara pemikiran kita lambat untuk bertindak
·
Kecerdasan otak menjadi lemah
Selain
itu, kebaikkan sarapan pagi juga boleh dikaitkan dengan diet, ini kerana kepada
individu yang mengambil sarapan pagi dapat menahan rasa lapar dan mengawal keinginan
untuk makan di waktu ‘branch’ iaitu diantara waktu sarapan pagi dan makan tengah
hari.
Terdapat dua jenis sarapan pagi:
JENIS-JENIS SARAPAN
1. Local
breakfast menu (Malaysian)-(menu sarapanTempatan)
2. International
breakfast menu (menu sarapan Antarabangsa)
GAMBARAJAH
1
Gambarajah 1menunjukkan Menu
SarapanTempatan (Local Menu Breakfast)
Terdapat 2 jenis sarapanTempatan antaranya
Menu sarapanTempatan (Malaysian)seperti;
-
Malay
-
Indian
-
Chinese
Contoh sarapan masakkan melayu diantaranya adalah
-
Lontong
-
Nas
ilemak
-
Nasi
goreng
-
Mee
/bihun /kueyteow goreng
Contoh sarapan masakkan india diantaranya adalah
-
Thosai
-
Capati
-
Roti
canai
Contoh sarapan masakkan cina diantaranya adalah
-
Din
sum
-
Teow
chew bubur
GAMBARAJAH 2
Gambarajah 2 menunjukkan Menu Sarapan Antarabangsa
(International Menu Breakfast)
Terdapat 2 jenis sarapan Antarabangsa antaranya
Menu
Sarapan Antarabangsa Seperti;
-
Continental breakfast
-
American breakfast
Contoh sarapan masakkan continental adalah
-
Jus
buah
-
Produk
roti
-
Buahpotong
Contoh sarapan masakkan American adalah
-
Telur
-
Bijirin
-
Waffle
-
Jus
buah
-
Produk
roti
-
French
toast
-
Susu
(Fresh milk)
-
Lempeng
(Pancake)
GAMBARAJAH 3
Gambarajah 3 menunjukkan kategori dalam
sarapan pagi
Terdapat 2 kategori sarapan pagi antaranya;
1. Buffet
2. Set
KATEGORI-KATEGORI;
1. BUFFET
-
Buffet
ialah satu hidangan yang mempunyai pelbagai jenis makanan dan minuman sebagai contoh
nasi, bubur, roti, sup, bijirin, jus buah, teh, kopi, susu (fresh milk).
-
Kebiasaanya
buffet dikenakan bayaran untuk seorang makan, contoh seorang makan dikenakan
RM25.00 dan boleh menikmati pelbagai juadah yang disediakan
2. SET
-
Set
ialah satu hidangan yang dipesan oleh pelanggan yang dihidangkan dalam penyediaan
panas atau pun sejuk
-
Hidangan
set boleh dipilih mengikut citarasa pelanggan
-
Harga
setiap set adalah tetap bagi setiap hidangan.
-
Contoh
hidangan set nasi goreng bersama cordial, roti bersama teh atau kopi, dan
lain-lain lagi
1xbet korean | legalbet.co.kr
ReplyDelete1xbet korean · 1xbet korean · 1xbet 인카지노 korean · 1xbet korean · 1xbet korean 1xbet · 1xbet korean · 1xbet korean · 제왕 카지노 1xbet korean · 1xbet korean.